Ekologi och tandvård

Oavsett om man äter ekologisk mat eller inte måste man borsta tänderna två gånger om dagen – matrester är inte bättre för tänderna bara för att de är ekologiska. Diskussionen kring huruvida ekologiskt är nyttigare eller inte övergår dock även till tandborstningen, mer specifikt tandkrämen. Allt fler väljer idag bort de traditionella fluortandkrämerna, och provar istället olika ekologiska tandkrämer, eller naturliga tandvårdsmetoder som oil pulling. En anledning till att den negativa inställningen till fluor har kunnat spridas så snabbt är på grund av internet; dessa attityder till fluor har funnits förut, men då har de inte kunnat spridas till en sådan grad.brush-18729_960_720

Tandläkare i Sverige är nu oroliga över att framförallt småbarnsföräldrar slutar använda fluortandkräm när de borstar tänderna på sina barn. Det är särskilt viktigt att använda fluor när tänderna är nya, eftersom tandemaljen då är extra sårbar. Fluor har en vetenskapligt bevisad positiv effekt för emaljen och tändernas hälsa, då ämnet kan bromsa ned den nedbrytning av emaljen som sker vid en syraattack, och dessutom stimulera reparationen av emaljen efteråt. Detta förutsätter dock att man fortsätter att applicera fluor på tänderna regelbundet i form av tandborstning.

Om du är en av de som känner dig osäker på om fluor är säkert för ditt barn eller inte, och du vill besöka en tandläkare i Stockholm för att diskutera frågan, ska du gå in på Distriktstandvården.se. Det är alltid bättre att prata med en yrkeskunnig än att läsa vad andra lekmän skriver på nätet.

Leave a Reply

mts_truepixel