Välj ekologiskt till julbordet

Det är inte långt kvar tills det börjar dukas upp julbord runt om i Sverige. Förr var julbordet något som man endast tog del av på självaste julafton, men idag är det vanligt att äta julbord många veckor innan tomten anländer.

Är det du som ska hålla julbordet i år? Då finns det några saker som är viktiga att tänka på. Detta gäller främst dig som vill ha ett ekologiskt julbord med så lite negativ påverkan på djur och natur som möjligt. Du kan naturligtvis även välja att boka in dig på något av de många julbord i Örebro som erbjuds – om du föredrar att få maten serverad. I Örebro hittar du t.ex. julbord med pizza, där många av de valda ingredienserna är ekologiskt producerade! Detta passar perfekt för dig som inte gillar den klassiska julmaten, men som vill behålla julstämningen!

5 varor på ditt julbord som alltid bör vara ekologiska

Vad är det då som man ska satsa på om man vill ha ett ekologiskt julbord? Har du möjlighet är det naturligtvis bäst att låta alla ingredienser och livsmedel vara just ekologiska, men om du måste välja ut några är det således dessa som du ska satsa på.

  • Citrusfrukter, t.ex. citroner och apelsiner.
  • Potatis utan massa tråkiga bekämpningsmedel.
  • Ekologisk skinka är bäst för både hälsa och för djuren.
  • Russin är vanligtvis hårt besprutade – välj ekologiskt.
  • Ekologiskt kaffe är det du ska satsa på om du vill slippa servera gifter till dina gäster.

Den främsta anledningen till varför du bör välja ekologiskt är helt enkelt för att det är bäst för alla inblandade – för dig, för djuren och för miljön. Den överdrivna användningen av bekämpningsmedel och giftiga kemikalier kan skapa stora problem för hälsan i det långa loppet. Visst kommer ekologiska produkter att kosta lite mer, men om din ekonomi är stabil är det helt klart värt det.

Leave a Reply

mts_truepixel