Ekologiska matkassar

Att beställa hem färdiga matkassar har blivit allt mer populärt i den tid vi lever i. Matvarukedjorna ser detta som en möjlighet att lansera sina tjänster på nätet och även mindre aktörer har dykt upp på marknaden. Många upplever det som en fördel att inte behöva lägga ner tid och energi på att planera och inhandla mat. Med en färdigbeställd matkasse så får du hem veckans alla middagar med enkla recept. Det går att välja olika typer av matkassar beroende på vilken typ av mat du vill äta eller om du har särskilda önskemål. Utbudet av ekologisk mat har ökat och allt fler väljer att beställa hem en ekologisk matkasse.

Sverige i topp med ekologisk odling

I Sverige odlas det näst mest ekologiskt inom hela EU och det är bara Österrike som ligger före Sverige med tre procentenheter. Av all mark i Sverige som det idag odlas på så är 17 % utav marken ekologiskt odlat. Det är ett högt antal i jämförelse med många andra EU-länder och efterfrågan för ekologisk odling ökar. I en ekologisk odling respekterar man naturens egen livscykel och man försöker minska den mänskliga påverkan på miljön så mycket som möjligt. Inom ekologisk odling används inte kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Istället försöker man att använda förebyggande metoder mot ogräs och ohyra. Dessa metoder har inte någon skadlig påverkan på miljön och är därför bättre för framtiden.

Märkning av ekologiska varor inom EU

Inom EU finns en märkning för ekologisk mat som ger dig som konsument en säkerhet att produkten uppfyller vissa krav. När du köper en ekologisk produkt med EU:s märkning så vet du att produkten har framställts på ett hållbart sätt som respekterar naturen. Produkten innehåller inte GMO, kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller antibiotika. Varje gång du köper en ekologisk produkt med denna märkning så är du med och bidrar till en bättre miljö och en mer hållbar framtid. Många människor som arbetar på odlingar i fattiga länder får ett bättre liv där de inte behöver utsättas för gifter som de blir sjuka av. Du får också i dig mindre gifter via din mat och kan leva ett hälsosammare liv.

Leave a Reply

mts_truepixel