Ekologiska odlingar gynnar den biologiska mångfalden

Att äta ekologisk mat vet de flesta är bra eftersom livsmedlen inte är besprutade. Men det finns faktiskt fler anledningar att byta till mer ekologisk mat när du handlar. Du kan börja med att byta ut några livsmedel åt gången. Det finns bland annat en massa olika ekologiska pastasorter som du kan köpa. Det finns bra pesto recept som du kan göra till din pasta. Pesto är både gott och nyttigt. Om du vill äta mer vegetariskt är pesto perfekt att använda i olika maträtter. När du äter mer vegetarisk mat bidrar du också till ett bättre klimat. Det bästa med pasta och pesto är att du kan kombinera det med bönor, kött, kyckling och lax. Välj gärna en ekologisk pesto när du ska använda det i din matlagning.

Bekämpningsmedel är dåligt för omgivningen

Det du säkert vet är att du minskar risken avsevärt att få i dig rester av bekämpningsmedel när du väljer att äta ekologisk mat. Men du bidrar också till en rikare natur när du väljer ekologiska matvaror. Naturen mår helt enkelt bra av ekologiska odlingar. När en bonde väljer att använda bekämpningsmedel kan de nyttodjur som livnär sig på skadeorganismerna inte göra sitt jobb och det skadar kretsloppet i naturen. Bekämpningsmedel skadar inte bara de skadedjur och ogräs som finns utan gifterna påverkar faktiskt miljön runt omkring. Bekämpningsmedel kan exempelvis vara direkt skadliga för bonden. Bekämpningsmedel kan även spridas till intilliggande sjöar, grundvatten och vattendrag. Det kostar mycket att rengöra dricksvatten från bekämpningsmedel.

Djuren får leva i sin naturliga miljö

Djuren mår mycket bättre av att vara utomhus. Djuren i en ekologisk produktion går utomhus och betar, bökar och pickar. Störst skillnad är det för kycklingar, grisar och värphöns som i konventionell produktion hålls inomhus året om. Ekologiska djur ges heller aldrig antibiotika i ett förebyggande syfte. För att få en levande landsbygd behövs de ekologiska jordbruken. En av de största fördelarna med ekologiska odlingar är att de leder till mer biologisk mångfald, vilket bidrar till att naturen bättre kan hantera klimatförändringar.

Leave a Reply

mts_truepixel