Varför välja ekologiskt?

Vi lever i ett samhälle där vi är vana vid att kolla priser, för att handla så billigt som möjligt och för att tjäna så bra som möjligt. Ett girigt pengasamhälle, helt enkelt. Det är lätt hänt att vi endast kollar på prislapparna på kläder, matvaror, tyg och hälsoprodukter. Att ta det billigaste faller sig naturligt, men att medvetet välja dyrare på grund av principer man utvecklat hos sig själv genom fakta och information, det kräver mer än att kolla på prislappen och hålla i plånboken.

Hade du handlat produkter som du visste kommit till genom exempelvis barnarbete, bara för att det var billigt? Troligtvis inte. Hade du valt produkter som kommit till under fruktansvärda omständigheter för kossor eller grisar? Kanske, kanske inte? Saken är den att om prislappen visar billigt så har det kompromissats i något led. Kanske i kvaliteten, kanske i djurhållningen, kanske i miljötänket, kanske i transporten. Men handlar man ekologiskt så kan man vara säker på att man får bra produkter som slitit så lite som möjligt på djur och natur och som dessutom inte innehåller en massa konstigheter. Ekologiskt är alltså nyttigare och hälsosammare för alla.

Är en vara ekologisk så är den i många fall även lokalproducerad, eller åtminstone från Sverige. Detta innebär kortare frakter, vilket är bättre för miljön, samt färskare livsmedel som följer de svenska reglerna för innehåll och innehållsförteckning. Men det betyder också att du som konsument stöttar de svenska bönderna, företagen, jordbrukarna och den svenska ekonomin. Om pengarna stannar i Sverige så tjänar även vi konsumenter på det, då vårt land blir rikare och kan erbjuda ännu bättre villkor för oss som bor här.

Att till exempel handla billigt kött från Tyskland eller Danmark kan vara lockande, men tänk på djuren som ofta fått lida för att priset ska kunna pressas ner så mycket som möjligt. Det är mycket som är tillåtet i Danmark som inte är tillåtet i Sverige, så att för det första köpa svenskt är en steg i rätt riktning. Men att dessutom köpa svensk ekologiskt tar djuren väldigt långt ifrån den misär de ofta lever i om produkterna är billiga.

Men att handla ekologiskt är bra oavsett vad det gäller för varor. Det finns kläder, inredning, prylar och smink som är ekologiskt, djurvänligt och bättre för miljön. Smink kan vara testat på djur som har lidit enormt för att du ska kunna köpa en billig ögonskugga. Hårfärg som spolas ner i avloppet kan medföra stora problem för vattenlevande djur och organismer. Ett schampo som innehåller konstigheter kan förstöra haven samtidigt som det överhuvudtaget inte är bra för ditt hår. Kläder som är köpta från andra länder kan innehålla kemikalier som inte är tillåtna i Sverige.

Det finns så oerhört många anledningar att tänka, leva och handla ekologiskt, och bara en enda att inte göra det. Så vad väljer du?

Leave a Reply

mts_truepixel