Allt du behöver veta om friluftsmat

Att komma ut i naturen och vandra är ett bra sätt att ladda batterierna och få en större förståelse för allt runt omkring oss. Om du har en kärlek till naturen och det naturliga kommer du förmodligen välja ekologiskt i större utsträckning. För att du ska orka vandra är det viktigt att du laddar upp med bra mat och gärna ekologisk sådan. Den ska vara god och näringsrik samt ge dig ny energi. Då kommer du kunna njuta av din vandring på allra bästa sätt.

Packa allt i en snygg vandringsryggsäck

Det är bara du själv som vet hur mycket mat du behöver ta med dig. Vana vandrare säger att du förbrukar ungefär 2 500-4 000 kalorier per dag. Ta hellre med lite extra så du undviker att gå hungrig under en lång vandring. Maten förvarar du enklast i en av alla praktiska vandringsryggsäckar som finns tillgängliga på marknaden. Dessa är utformade så du ska kunna packa ner så mycket som möjligt utan att störas i din vandring. De kommer i flera olika storlekar så du kan anpassa dig efter hur många dagar du ska vara borta. Se till att maten verkligen är försluten så den inte rinner ut på kläder och annat som du har i samma ryggsäck.

Vilken sorts mat ska jag ta med mig på vandringen?

Du rekommenderas ta med dig ungefär samma mat som du äter i vardagen. Välj en mångsidig kost som ger dig energi och håller humöret på topp. Undvik livsmedel med mycket socker då de endast ger energi för stunden och inte på lång sikt. Om du endast ska vara borta över dagen har du större valmöjlighet eftersom de flesta livsmedel klarar sig en dag med rätt förvaring. Handlar det om en längre vandring måste maten hålla sig utan kylskåp eller frys. Det finns så kallad påsmat som du kan köpa i affären för riktigt långa vandringar.

Glöm inte att packa ner lite extra mat

Packa gärna ner lite extra mat ifall något oförutsägbart skulle ske. Ibland måste vandringen förlängas av okänd anledning och då är det bäst att vara väl förberedd. Du kan också ha underskattat ditt energibehov och bli betydligt hungrigare än vad du först hade räknat med. Glöm inte heller att dricka mycket vatten under hela vandringen, speciellt om det är sommar. Det kan vara direkt farligt att inte fylla på med vatten under färden.

Leave a Reply

mts_truepixel