Ekologiskt fårkött i Sverige

När man kallar livsmedel för ekologiskt så innebär det att man inte använt konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel i framställningen eller produktionen. Det är dock svårt att avgöra om det verkligen gått till så som producenterna säger. När man handlar fårkött så ska man ska man hålla koll efter speciella certifikat om man vill att de ska vara ekologiska. fårnät är också viktiga vid uppfödning av får. Det beror på att de är speciellt utformade så att fåren inte ska kunna tugga på dessa och att det ska leda till skada för fåren när de får materialet i sin mage och så vidare.

Ett litet lamm

När man handlar kött i en stormarknad så kan det finnas en djungel av olika certifikat och intyg på livsmedel som garanterar att det är ekologiskt. Det är dock svårt att veta vad man ska tro på och hur strikta de varit i sin utredning för att fastställa att inte konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel varit inblandat i processen. Om man däremot handlar av en mindre livsmedelsbutik eller charkuteributik så kan det vara enklare att utvärdera om de har ekologiska livsmedel i sitt sortiment. Om man går ut och käkar kan det dock vara en annan historia. restauranger serverar inte alltid vad de lovar, tyvärr. Man kan fråga servitören om vilka certifikat köttet har. Restauranger som är medvetna om klimatförändring och vill ta en aktiv roll i att bekämpa detta har ofta ekologiska råvaror i sin meny, men andra restauranger kanske endast går på prislappen. Det är dyrare att handla ekologiskt, men såklart vore det bättre om alla gjorde det. Det skulle vara bättre både för människorna som konsumerar och vår planet.

Ett får i hage

Leave a Reply