Myter om ekologisk matEkologisk mat är både älskad och omdiskuterad. Det finns en hel del motståndare som tycker att ekologisk produktion bara är slöseri, att det inte är till någon nytta och till och med att det bara är bluff. Att ekologiska varor är som vilka andra varor som helst, bara att de har en märkning och ett prispåslag. Här reder vi ut några av de vanligaste myterna om ekologisk mat.

Two glasses of white and red wine with food at sunset, toned

En myt är att det inte kan vara ekologiskt om maten är importerad och fraktad över halva jordklotet. Naturskyddsföreningen förklarar att det inte har någonting med frakten eller transportsättet att göra, att livsmedlet kan kallas ekologiskt. Istället handlar det om att man odlat maten utan bekämpningsmedel eller andra gifter som gör att de som arbetar i plantagen eller på odlingarna riskerar att med stor sannolikhet få cancer eller andra sjukdomar. Detsamma gäller personen som får rester av gifterna från odlingen i sin kropp när denne konsumerar maten. En annan myt är att det är bättre med svenskt och närproducerat. Faktum är att ekologiskt odlade livsmedel är bättre än närodlade som inte är ekologiska, både ur djurhållningssynpunkt och med tanke på gifter kontra icke gifter.

En annan spännande myt är att det skulle vara så dyrt. Då kan man kontra med att priserna går ner i takt med att allt fler konsumenter väljer ekologiskt samt att människor i Sverige slänger så mycket som en tredjedel av all mat! Om man istället planerade sin matkonsumtion bättre och lärde sig att ta hand om maten innan den blev gammal så skulle man garanterat kunna köpa endast ekologiskt utan att det gjorde någon skillnad i plånboken.

Ett argument som är tämligen vanligt är att man kan strunta i ekologisk mat. ”Lite skit rensar magen”-mentaliteten råder hos många. ”Jag har inte dött än”. Nej, man kanske lever men man vet inte hur alla tillsatser och gifter påverkar en i längden. Sjukdomar som cancer och diabetes ökar hela tiden och de allra flesta känner någon, eller till och med flera, som drabbats. Det är ingen slump utan har flera bidragande orsaker, bland annat den mat man stoppar i sig på olika sätt.

Leave a Reply

mts_truepixel