Att spara pengar med ekologisk mat

Det behöver inte vara dyrt att äta ekologisk mat, tvärtom kan det bidra till att spara in en slant i hushållskassan. Ekologisk mat består av närproducerade råvaror som ofta är både näringsrika och smakrika. Genom att laga sin mat hemma och frysa in i matlådor, går det att spara rejält med pengar.

Dyrt inte alltid dyrare

Många väljer bort ekologiskt producerade varor då de menar att de är dyrare än andra varor. Även om det inte alltid är så, stämmer det att ekologiska grönsaker och kött många gånger kan vara lite dyrare. Det finns dock väldigt många fördelar med att äta ekologisk mat, vilka inte alla kan mätas i pengar. Det är också lättare för de flesta att arbeta med närproducerade råvaror, som många gånger är betydligt mer smakrika. Detta kan ibland bero på att de hanterats smartare och inte har behövt lagras en längre tid under långa frakter. Ett sätt att spara pengar till hushållskassan är att hitta en bonde som säljer ekologiska matvaror utan mellanhänder. Tillsammans med andra åtgärder som att välja rörligt elpris till sitt hem, kan man spara många tusenlappar för en småbarnsfamilj varje år. Det är just de här små åtgärderna som i det långa loppet kommer ge de största vinsterna. De är nämligen lättare att fullfölja.

Grytor och soppor

Ekologiska råvaror passar utmärkt att ha i soppor och grytor. Man kan börja med att välja en basvara som ris, pasta eller potatis. Beroende på vilka grönsaker man föredrar kan man enkelt slänga ihop en gryta till sin basvara med olika färska kryddor. När man väl lärt sig vilka grönsaker som går hem i familjen, kan man prova att byta ut dem efter årstid, för att alltid kunna använda närproducerade råvaror. Tillsammans med en god sås, gjord på antingen vegansk crème fraîche eller vanlig, går det enkelt att få till en smaskig måltid. Får att få lite hetta i sina grönsaker passar chili, eller ”sambal olek” som ett bra alternativ. Använder man tomater kan en nypa socker göra såsen bättre. Det är förstås inte heller förbjudet att använda några av de många buljongtärningar som går att köpa idag. Den som har mer tid gör förstås med fördel sin alldeles egna buljong.

Leave a Reply

mts_truepixel