Hur börjar man med ekologisk mat?

Om du har hittat hit har du redan klarat av den svåraste biten, att vilja äta mer ekologiskt. En anledning som gör att många inte kommer så långt, är för att de föreställer sig att det är komplicerat att ändra sina matvanor. Självklart är all typ av förändring en ansträngning, men den behöver inte göras mer invecklad än vad den är. Det kan kännas som mer ekonomiskt påfrestande, eftersom ekologisk mat generellt sett är dyrare. För att lätta för plånboken finns flera möjliga lösningar. Att hålla utkik efter erbjudande i affärer är ett sätt. Ibland finns kampanjer eller veckoerbjudanden om att några ekologiska varor är billiga varje vecka.

A reusable grocery bag with recycle symbol

A reusable grocery bag with recycle symbol

 

Ett annat tips är att ta det i små etapper eller delmål. På så sätt blir det lättare att lyckas. En bra vara att börja med är kaffe. I Sverige är vi näst bäst i världen på att dricka kaffe och sammanlagt blir det ungefär tre och en halv kopp per dag. Kaffe är även en utav de produkter som skadar miljön mycket och genom att kaffet byts ut mot ekologiskt, förändras världen. Efter kaffet kan det vara bra att fokusera på frukt och grönt, då de inte bara skadar konsumenten hälsomässigt, utan även de som jobbar vid odlingarna. Bananer, vindruvor eller äpplen är vanliga exempel värda att byta ut. Sedan fortsätter man att kontinuerligt byta ut varor som man konsumerar ofta och som är högt besprutade. Har man möjlighet är egenodling det bästa alternativet. Detta går att göra både i en trädgård såsom i fönsterkarmen. Om inte annat kan man åka till en lokal producent eller bondemarknader och på så sätt finna bra råvaror. Allt fler marknader kommer närmre städerna idag.
Alla tipsen ovan kan kännas tidskrävande och i vår stressade vardag finns det inte alltid tid över. Ett sista tips som kan underlätta är att skaffa konton på recpetsidor som Matklubben. Då är det enkelt för hela familjen att snabbt hitta nya recept till de ekologiska varorna och det finns andra att diskutera med. Här var alltså några tips om hur man lättare kan komma igång med att äta mer ekologiskt. Lycka till!

Leave a Reply

mts_truepixel