Odla ekologiskt i växthus

Att odla sina egna ekologiska grönsaker gör att du har kontroll på exakt vad som finns på dina grönsaker och hur de har växt, samtidigt som du skördar och äter dem när de är färska och som mest näringsrika. Att odla sin egen potatis och sallad är enkelt, men ofta importerar vi de frukter och grönsaker som kräver lite mer värme och sol. Om du istället investerar i ett växthus kan du odla många fler spännande grönsaker och frukter än vad du kan lyckas med på friland. En rejäl bonus för miljön är att även den ekologiska maten transporteras långa sträckor, men när du kan odla den själv behöver du bara gå ut i trädgården eller till kolonilotten för att skörda solmogna tomater, aubergine och söta meloner.

När du ska odla ekologiskt i växthus behöver du börja med en bra jord. Troligen har du redan odlat på friland i trädgården några år och förhoppningsvis har du en kompost från vilken du kan ta egen, näringsrik jord att använda i ditt växthus. Om så inte är fallet är det nu hög tid att starta en kompost. Tills dess den är klar finns det bra jord och ekologisk gödning att köpa om du åker till en handelsträdgård. Var noga med vad det är för gödning du använder, så att den passar det du tänker odla och så att den förstås är ekologisk.

Ett växthus förlänger säsongen och du kan alltså så tidigare och skörda senare än vad du kan göra på friland. I växthuset kan du odla goda vardagsgrönsaker som paprika, gurka och chili. Om du har ett riktigt stort växthus, kanske byggt så att det vilar mot villans vägg, kan du ha ett kombinerat växthus och uterum och till och med plantera träd. Visst låter det underbart att få skörda färska aprikoser eller plocka vindruvor när man sitter i en skön stol och läser tidningen? I ditt eget växthus behöver du inte bekymra dig för om vindruvorna är besprutade, för det vet du att de inte är.

Ett tips till nybörjaren, som ofta är väldigt entusiastisk, är att inte trycka in för mycket i växthuset. Det kommer nämligen att växa så det knakar och de där små taniga tomatplantorna du nu har på fönsterbrädan kommer att bilda en hel djungel i slutet av augusti. Tänk också på att avsätta tid att ta hand om din skörd, för plötsligt står du där med kilovis med tomater. Ät och njut, men se också till att till exempel frysa in eller konservera grönsakerna för vinterns behov. Att ge bort sin egenodlade mat till grannar och vänner är alltid uppskattat, för vem vill inte sätta tänderna i en solmogen och söt paprika som är garanterat fri från bekämpningsmedel och insektsspray?

Leave a Reply

mts_truepixel